5 JEDNOSTAVNIH SAVJETA KAKO ZADRŽATI GOSTA

www.kiki-souvenirs.com

Savršen poklon iznenađenja za vaše goste – lutkica punjena lavandom

Hrvatska je turistička zemlja te nije potrebno posebno naglašavati važnost brige o svakome gostu. Imati stalne goste ogromna je želja svakog iznajmljivača. Osim ljubaznosti, uslužnosti i susretljivosti postoje i određeni “trikovi” kojima gostu možemo pružiti nezaboravan odmor. Nikada ne smijemo zaboraviti da samo zadovoljan gost može naše poslovanje u budućnosti učiniti uspješnim i profitabilnim. Kako bismo to postigli trebamo ih na neki način zadiviti, a u ovom blogu ćemo navesti nekoliko prijedloga kako to i postići.

1.       Srdačan doček

Prvi je dojam uvijek najbitniji, a na nama je da se potrudimo zadiviti goste već pri prvom susretu. To možemo postići malim znakovima pažnje. Time  se gosti odmah po dolasku osjećaju dobrodošli te im stvaramo osjećaj da su u “sigurnim rukama”. Dočekajte ih nasmijani i vedri te im ponudite piće dobrodošlice kako biste se bolje upoznali s njima, a uz to im odgovorili na pitanja ili ih uputili u turističke atrakcije, znamenitosti ili događaje koji bi ih mogli zanimati. Također, ako su prvi put u mjestu u kojem se nalazi vaš smještaj upoznajte ih s bitnijim lokacijama poput plaže, banke, pošte i slično. Savjetujete ih oko odabira restorana ili aktivnosti koje se nalaze u blizini vašeg smještaja. Pripazite da okoliš samog objekta i smještajna jedinica budu čisti, uredni, mirisni i ugodne temperature kako bi nakon dugog puta u automobilu mogli odmah predahnuti i opustiti se. Obavezno im napomenite da vas mogu kontaktirati u slučaju da imaju neko pitanje ili im treba neki savjet. Pokažite im da vam je stalo te da je vaša namjera učiniti sve kako biste im omogućili da njihov odmor protekne u najboljem redu.

2.       Ponudite razne pogodnosti i sadržaje uključene u cijenu smještaja

Pri odabiru smještaja za svoj odmor osim lokacije, pozitivnih komentara prijašnjih gostiju te samog izgleda objekta gosti uzimaju u obzir i razne pogodnosti ili sadržaje koji su ponuđeni u sklopu smještaja. Shodno tome pokušajte organizirati što više pogodnosti koje drugi objekti nemaju. Na takav način ćete i privući nove goste, ali i zadržati one koji su već bili kod vas. To bi mogao biti roštilj, najam bicikala u sklopu objekta, perilica rublja i toaletne potrepštine. Također, jedan od najbitnijih faktora je i osigurano parking mjesto. U slučaju da nemate mogućnosti za pružanje neke od navedenih usluga potrudite se osmisliti  sadržaje za koje smatrate da su bitni turistima. Na takav ćete način postići da u sklopu samog smještajnog objekta mogu pronaći i više od onoga što im treba. Nemojte se bojati biti kreativni te pokušajte dogovoriti razne posebne pogodnosti s drugim uslužnim djelatnostima kojima će se vaši gosti osjećati posebno i ostvariti bolje cijene pri bukiranju izleta, vožnji brodom, kupovanju suvenira i slično.

3.       Ostanite u kontaktu

U današnje vrijeme brojni iznajmljivači imaju svoja web sjedišta, profile smještajnih objekata na društvenim mrežama te koriste se aplikacijama WhatsApp ili Viber. Vremena se svake godine mijenjaju sve većim intenzitetom te morate biti u skladu s digitalnim vremenom u kojem živimo. Preko spomenutih kanala vrlo jednostavno i bez financijskog troška telefoniranja možete ostati u kontaktu sa svojim gostima. Preko socijalnih mreža možete i van turističke sezone objavljivati sadržaje kojima ćete podsjećati goste na sebe i na predivno mjesto u kojem živite. Također, danas su cijene izrada web sjedišta niske te možete unajmiti neku digitalnu agenciju koja će vam po pristupačnim cijenama izraditi web sjedište s fotografijama objekta i smještajnih jedinica, kontaktom i google kartom za lakši pronalazak objekta. Ovo je izrazito bitan segment za iznajmljivače u budućnosti. Bitno je napomenuti da se na ovakav način, može jednostavno informirati goste o mogućim popustima i akcijama u slučaju nepopunjenih termina.

4.       Zamolite goste da vam daju recenziju

Kao što smo već spomenuli, povratna ocjena prijašnjih gostiju veoma je bitan segment u procesu biranja smještajnog objekta za odmor. To je ono što većina gostiju prvo pogleda te su odlične ocjene zaslužne za odabir upravo vašeg smještaja. Također, ako vam je zaista stalo do zadovoljnog gosta to će se vidjeti i reflektirati na ocjenama vaših smještajnih jedinica. Jako je bitno da uvažimo svaku pohvalu i kritiku. Kritike su, osim pohvala, jako bitne zato što možemo uvidjeti na čemu možemo poraditi ili što bismo mogli poboljšati kako bismo gostima pružili što kvalitetniju uslugu. Bitno je napomenuti da je ključno ostati profesionalan te se zahvaliti i na svakoj negativnoj recenziji te ostati neutralan prilikom odgovora. Uvažavajući kritike i promatrajući pohvale dugoročno radimo na tome da imamo veću iskorištenost naših smještajnih kapaciteta i goste koji nam se vraćaju. Zbog svega navedenog zamolite goste da vas ocijene, odnosno ostave vam povratnu informaciju na društvenim mrežama, google računu ili portalima na kojima se oglašavate. Količina recenzija pokazuje i godine iskustva te postajete mjerodavniji iznajmljivači u koje će gosti u budućnosti imati povjerenja.

5. Mali znak pažnje na odlasku

Gost je od vas primio srdačnu dobrodošlicu, proveo nezaboravan odmor u čistom i ugodnom smještajnom objektu s mnogo sadržaja. Nadalje, osjećao se kao “kod kuće” zbog činjenice da ste mu bili na raspolaganju tijekom njegova boravka. Sve navedeno je dovoljno da ode kući sretan, zadovoljan, odmoran i s osmijehom na licu, no to nije sve. Vi ste ga odlučili iznenaditi s malim znakom pažnje kako biste mu se zahvalili što je odlučio provesti odmor baš u vašem smještajnom objektu. Time mu iskazujete i poštovanje i zahvalnost. Taj znak pažnje ne mora biti ništa skupo, a najboljim se pokazalo kada je to neki lokalni proizvod s istaknutim imenom mjesta u kojem se nalazite. Dugogodišnji iznajmljivači www.enjoyislandkrk.com već godinama vole svojim gostima na odlasku pokloniti nešto čime će se zahvaliti i poručiti im koliko im je zapravo bitno njihovo zadovoljstvo. Od prošle godine kao mali znak pažnje poklanjaju mirisne ručno rađene Kiki sapune s istaknutim personaliziranim imenom smještaja, mjesta i otoka.  Istaknuli su da je upravo taj zadnji korak ono po čemu gotovo svakog gosta pretvore u ponovljenog ili čak stalnog gosta. Iznajmljivačima poklon služi kao i svojevrsna vizitka s istaknutim podacima smještaja. Mali znak pažnje ne mora biti spomenuti sapun s mirisima Mediterana. To može biti mala bočica maslinova ulja ili domaće rakije. Možda med, začini ili slični proizvodi koji su karakteristični za kraj u kojem živite.  Pokušajte pronaći neki lokalni proizvod u lijepoj ambalaži s istaknutim imenom vašeg smještajnog objekta ili mjesta. Također, možete napraviti set manjih proizvoda. Sigurno nećete pogriješiti, a novac koji ste uložili će vam se višestruko vratiti.

Zadovoljan gost na odlasku cilj je svakog čovjeka koji radi u turizmu. Konkurencija je svakim danom sve veća i veća, a na tržištu ostaju samo najbolji i najuporniji koji svake godine poboljšavaju kvalitetu svoje usluge. Mi smo se u ovom blogu odlučili osvrnuti na 5 jednostavnih savjeta kako zadržati gosta, no moramo napomenuti da je održavanje kvalitetne usluge dugoročan proces te da uključuje mnogo faktora. 

U svakom slučaju najbitnija je motivacija iznajmljivača i ljubav koju ulaže u svoj posao. 

Radite ono što volite i volite ono što radite.

 

Kiki Souvenirs

Apartmani DDD I DDD2 u Baški vole iznenaditi svoje goste malim znacima pažnje. Miris lavande još će dugo podsjećati goste na nezaboravne trenutke s odmora na predivnom Mediteranu.

Kiki Souvenirs

Tko bi ostao ravnodušan na sapune s mirisom žvakaće gume i banane? Savršen poklon iznenađenja.

Enjoyislandkrk
www.enjoyislandkrk.com